Ügyfélkapu  

   

Kezelhető még a csapadékhiány, de két héten belül hó kellene

Komoly gondot még nem okoz a csapadékhiányos téli időjárás, ám továbbra sem várható hó, ami már problémát jelenthet a mezőgazdaságnak. A vetések ígéretesek, de a csapadék utánpótlása jelenleg kérdésesnek tűnik. A szokatlanul meleg, fagypont feletti idő a kártevők elszaporodásának is kedvez.

„Az őszi vetés egyelőre rendben van, hiszen az ősszel elegendő csapadékot kapott, eddig számottevő fagy sem volt. Jelenleg hűvös, párás idő van, még nincs probléma” - jelentette ki Vancsura József. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke ugyanakkor hozzátette: „ha folytatódik a jelenlegi csapadékszegény időjárás, akkor valóban gond lehet, és kialakulhat egy tavaszi száraz időszak. Jelenleg csapadékhiány van, a helyzet azonban még nem drámai.”

Míg az őszi hónapokban még megfelelő mennyiségű csapadék esett, a téli hó hiánya már látszik az adatokon. Decemberben az ország több pontján rendkívül kevés, a nullához közelítő csapadékszint volt jellemző. Nehezíti a helyzetet, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint januárra sem várható számottevő eső vagy hó.