Ügyfélkapu  

   

Növekedhet a hazai borok hírneve

Tovább növekedhet a hazai borok hírneve az újjáéledő keleti gazdasági kapcsolatrendszer felhasználásával, valamint megfelelő marketinggel - mondta Tóth Katalin a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára Budafokon, a Borász Szakma Kiváló Tanulója országos verseny díjátadó ünnepségén.

Tóth Katalin kijelentette, Magyarország világviszonylatban is elismert bornemzet. Hozzátette, az uniós támogatáspolitika következményeként lezajlott tömeges ültetvénykivágás és a marketingben jelentkező hiányosságok ellenére a magyar szőlészet és borászat sikeres.

Hangsúlyozta, kis ország lévén kisméretű borvidékekkel, a jövő a minőségi, nagy hozzáadott értéket hordozó termékek előállításában és a már befutott márkák minél szélesebb körű megismertetésében van. Tóth Katalin emlékeztetett arra, hogy a magyarországi szőlő- és bortermelők 2014-től évente mintegy 29 millió eurós uniós támogatást kapnak, amely magában foglalja a szerkezetátalakítás, a promóció, a melléktermék-lepárlás támogatását és a beruházási forrásokat is.

Leszögezte, a vidékfejlesztési kormányzat számára kiemelten fontos a magyar gazdaság egyik sikerágazataként aposztrofálható szőlő- és borgazdálkodás, valamint a magas színvonalú borászati oktatás és szakképzés. Példaként említette, a vidékfejlesztési tárca a közeljövőben átveszi a mezőgazdasági képzést végző intézmények fenntartói jogait.

A kormányzati szakmai munka fontos állomásaként beszélt az ún. Bortörvény tavalyi módosításáról is. Ennek célja a helyi sajátosságok fokozottabb figyelembe vétele mellett az egyszerűsítés, az eredetvédelmi szabályozás új alapokra helyezése, illetve a nem művelt ültetvények problémájának rendezésén keresztül a termőterület megóvása. Aláhúzta, a minisztérium az elkövetkező időszakban további kormányzati intézkedésekkel és jogalkotási eszközökkel segíti az ágazatban rejlő lehetőségek kiaknázását.