Ügyfélkapu  

   

II. PREGA Kongresszus – A fák (még) nem nőnek az égig

Közel 300 cég képviselőinek részvételével, összesen mintegy félezer szakmabeli jelenléte mellett az idén már második alkalommal rendezte meg az Agroinform.hu portál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárinformatikai Klaszter együttműködésében a PREGA (Precíziós Gazdálkodás) Konferenciát és Kiállítást. A rendezvényen az előadók bemutatták az informatikailag aktívan támogatott mezőgazdasági tevékenységek legfrissebb hazai és nemzetközi trendjeit és indikatív eredményeit a hazai gazdálkodók számára.

Az EURO-ECO Csoport a rendező Agroinform.hu kiemelt meghívottjaként, a gepnagyker.hu sikeres piaci bevezetése okán vett részt az eseményen. A Csoport Gazdaságfejlesztési Divíziója az első online projektjét a precíziós gazdálkodás missziójához nagyon hasonló célból hívta életre – csak éppen más tevékenységekre fókuszálva és más eredményekre támaszkodva.

A precíziós talajművelés eszközei ma még a jövőbeni eredményeik alapján próbálják eladni a megoldásaikat. A drága hardverek, a még drágább szoftverek és a vezető mezőgazdasági gépgyártókhoz köthető futurisztikus kinézetű prototípusok a következő generáció talajművelési segédeszközei lesznek. Az egyre növekvő globális táplálék igény és a génmanipulált élelmiszerek előretörése miatt az ilyen megoldásokra természetesen nemsokára óriási igény fog mutatkozni.

Ugyanakkor ez a becslések szerint néhány százalékos hatékonyság-javulás a következő, vagy inkább végső állomása annak a történelmi folyamatnak, amely a mezőgazdaság gépesítésével kezdődött el, de az átlagos talajművelő még legalább egy nagyon fontos, sokkal radikálisabb hatékonyság-növelést hozó lépéssel el van maradva. Ez pedig (ahogy egyik helyszíni előadó is kiemelte előadásában) a precíz, vagy más néven „csökkentett energiaigényű és környezetkímélő” talajművelés.

Az EURO-ECO Csoport 1998 és 2013 között zajló, több száz partnernél, több százezer hektárnyi termőterületen lebonyolított tartamkísérlete ennek a talajművelési metódusnak a hazai bevezetését volt hivatott támogatni közösségi és uniós források bevonásával. Az eredmények a CSEKNT (Csökkentett Energiaigényű és Környezetkímélő Növénytermesztés) programban egyértelműek, mégis sokak számára megdöbbentőek voltak: a tudatos talajműveléssel hektáronként mintegy 5-25 ezer forintnyi plusz hozamhoz juthat az agrárvállalkozó. Ebben többek között szerepet játszik a megfelelő talajművelő gépek kiválasztása, az input-anyagok és az üzemanyag gazdaságos felhasználása, a növekvő terméshozam, stb.

Sajnos a rendezvényen feltett szakmai kérdéseinkre - miszerint születtek-e a CSEKNT program kiértékeléséhez hasonló, konkrét számokkal létjogosultságukat igazoló elemzések a precíziós gazdálkodás egyes területein – kitérő választ kaptunk, és szigetszerű eredményekre hivatkozó elkötelezett gazdák nyilatkozatait.

Végső konklúzióként a rendezvény szükségessége bebizonyosodott, de erős fenntartások mellett: a tudatos edukáció a környezetbarát (de hatékony) talajművelés témájában feltétlenül meg kell hogy előzze a távoli jövő vető-arató robotjainak és kalászonként elemzett gabonáinak félve felvetített képeit. Az EURO-ECO Csoport Gazdaságfejlesztési Divíziója a gepnagyker.hu projekttel, és az azt követő egyedi programokkal éppen ezt a sokszor népszerűtlen missziót teljesíti be: a fejlődést lépésenként kell megvalósítani, hogy a lehető legnagyobb létszámú közösség profitálhasson belőle.